Tie koodariksi

Ohjelmoinnin alkeet

Liite 1: Python omalla koneella

Tällä kurssilla voit ohjelmoida Pythonia suoraan nettiselaimessa, mutta jos alat käyttää kieltä enemmän, sinun kannattaa asentaa se omalle koneellesi.

Jos käytät Linuxia, koneellasi on luultavasti jo valmiina Python. Muuten voit hakea omalle käyttöjärjestelmällesi sopivan version täältä:

https://www.python.org/downloads/

Pythonista on saatavilla kaksi versiota: Python2 ja Python3. Näistä kannattaa valita Python3, joka on uudempi ja aktiivisesti kehitettävä versio.

Ohjelman kirjoittaminen

Tarvitset ohjelmointia varten jonkin tekstieditorin, jolla voit kirjoittaa ohjelmia. Python-ohjelmien tiedostopääte on .py. Esimerkiksi seuraavassa kuvassa näkyy ohjelma testi.py, joka on kirjoitettu Kate-editorilla Linuxissa.

Tämän jälkeen voit suorittaa ohjelman komentorivillä kirjoittamalla python3 ja sen perään ohjelmasi nimen. Esimerkiksi ohjelman testi.py suoritus näyttää tältä:

Tiedon kysyminen käyttäjältä

Kun ohjelmasi suoritetaan komentorivillä, voit kysyä funktiolla input tietoa käyttäjältä. Tämä funktio lukee käyttäjän antaman merkkijonon.

Esimerkiksi seuraava ohjelma kysyy käyttäjältä nimeä:

nimi = input("Anna nimesi: ")
print("Moikka, " + nimi + "!")
Ohjelman suoritus voi näyttää esimerkiksi seuraavalta:
Anna nimesi: Uolevi
Moikka, Uolevi!
Jos haluat käyttää käyttäjän antamaa tietoa lukuna, se täytyy muuttaa luvuksi int-funktiolla. Seuraava ohjelma esittelee tätä:
n = int(input("Montako kertaa? "))
for i in range(n):
    print("Moikka!")
Ohjelman suoritus voi näyttää tältä:
Montako kertaa? 5
Moikka!
Moikka!
Moikka!
Moikka!
Moikka!

Interaktiivinen tila

Pythonia on mahdollista käyttää myös interaktiivisessa tilassa, jossa voi syöttää yksi kerrallaan komentoja, jotka suoritetaan saman tien. Tämän avulla voi esimerkiksi testata nopeasti, miten jokin Pythonin ominaisuus toimii.

Pääset interaktiiviseen tilaan kirjoittamalla pelkän komennon python3. Seuraavassa on esimerkki interaktiivisen tilan käyttämisestä: